Boli pe care le poți trata cu ajutorul pătlaginei

Pătlagina este o plantă medicinală cu numeroase beneficii pentru sănătate. Frunzele acesteia conțin aucubină, o substanță cu proprietăți antitusive și antibacteriene. Secretele Gospodinei îți spune ce boli poți trata cu ajutorul pătlaginei, fie că este vorba de frunzele sau florile acesteia!

Calmează înțepăturile de insecte
Deoarece vara țânțarii sunt prezenți peste tot, poți scăpa de mâncărimi atunci când aceștia te-au înțepat, folosind infuzia de pătlagină. Fierbe o mână de frunze într-un litru de apă, până când dă în clocot. Înmoaie un tifon în această infuzie și aplică pe zonele iritate. 

Tratează bronșita, laringita, faringita
Deoarece frunzele pătlaginei conțin aucubină, o substanță cu proprietăți antitusive și antibacteriene, este utilă în tratarea bronșitei, faringitei și laringitei. Astfel, toarnă o cană de apă clocotită peste o lingură de frunze mărunțite și lasă la infuzat pentru 15 minute. Strecoară apoi și bea. Se consumă câte o cană de 2-3 ori pe zi.

Tratează tusea
Pentru a trata tusea, ai nevoie de un sirop făcut din pătlagină. Pentru a-l prepara, pune la fiert pentru jumătate de oră, 500 ml de apă, împreună cu o mână de frunze. Când se răcește, strecoară și amestecă cu 100 ml de miere de albini. Pune conținutul într-un recipient, la loc răcoros. Ia ccâte o linguriță de 2-3 ori pe zi.

Tu ce alte beneficii ale pătlaginei cunoști?

Anna Casian-Musteață