3 verdețuri de primăvară, cu efecte benefice pentru sănătate

Primăvara își fac apariția cele mai diverse ierburi bune de consumat, printre care urzica, leurda și loboda. Acestea au nenumărate proprietăți terapeutice asupra organismului nostru. Iată de ce trebuie să le consumi în această primăvară!

Urzica
Urzica este o plantă de primăvară foarte des întâlnită în gospodăriile tradiționale românești, poate nu tocmai îndrăgită din cauza dificultății cu care este culeasă, dar adorată pentru efectele sale benefice asupra organismului. Aceasta conține numeroase vitamine și nutrienți, printre care: vitaminele A, B1, B2, K și C, potasiu, fibre, acid folic, calciu, magneziu, zinc, fier.

Datorită substanțelor antihistaminice, antiastmatice și antiinflamatoare pe care urzica le conține, ea este un leac foarte bun pentru tratarea diferitor boli, precum rinita alergică și astmul alergic. Urzica decongestionează căile respiratorii, ușurează respirația, reduce mâncărimile și secrețiile și reduce inflamarea mucoaselor.

În rădăcina urzicii există o substanță care ajută la stimularea creșterii de testosteron. Studii recente din SUA au demonstrat că utilizarea extractului de urzică ajută la amplificarea trăsăturilor masculine, îmbunătățește capacitatea organismului la efort și îi ajută foarte mult pe cei care au deficit de testosteron și se confruntă cu efeminarea.

Urzica are proprietăți anstringente și antiinflamatorii care ajută la reducerea inflamațiilor, calmând astfel hemoroizii, reducând secrețiile, calmând iritațiile, eliminând sângerările și tonifiind peretele venos.

Leurda
Leurda este înrudită cu usturoiul, ceapa și arpagicul, cu inflorescența sub formă de umbrelă, calitățile aromatice și curative fiind cunoscute încă din timpul romanilor, a triburilor germanice și a celților. Leurda este cunoscută și sub câteva denumiri populare: usturoi sălbatic, ai-de-padure, usturoita, ai-ciorasc.

În stare proaspătă, leurda conține din plin vitamina C, uleiuri eterice, dar și magneziu și fier. Astfel, este cel puțin la fel de sănătoasă ca și ruda ei, usturoiul, fără a influența însă mirosul corpului. Leurda este eficientă impotriva fermentării intestinale, a balonărilor și a durerilor asociate. Crește pofta de mâncare, are efect colagog, de dilatare a vaselor și în același timp reduce colesterolul.

Cele mai importante utilizări sunt în tratarea afecțiunilor stomacale și intestinale, combaterea lipsei apetitului și a stărilor de convalescență. În general, leurda învigorează corpul, având un efect purificator.

Loboda
Loboda este o plantă de primăvară extrem de benefică pentru organismul uman, căci ajută la detoxifierea și curățarea sângelui și este ideală pentru consumul în salate sau ciorbe. Conține cantități impresionante de vitamine, minerale, fibre și alți nutrienți extrem de importanți, care întpresc sistemul imunitar.

Primavara este anotimpul ideal pentru consumul acestei plante, care se găsește deja in piețe. Poate fi consumată crudă sau fiartă, în salate. De asemenea, loboda poate fi conservată si pentru iarnă, în borcane, cu sare.

Loboda este eficientă în tratarea unor afecțiuni precum acnee, astm, chisturi ovariene sau alergii. Îmbunătățește circulația sanguina, purifică sângele și previne formarea de cheaguri de sânge.

Previne și înlătură astenia de primăvară, are efect mineralizant și vitaminizant. Ajută la detoxifierea generală a organismului, încetinește procesul de îmbătrânire și ajută la regenerarea celulară.

Are și puternice efecte diuretice și laxative, fiind ideală în curele de slăbire. Loboda conține și o cantitate mare de vitamina K care reduce riscul de accident vascular.

0