BIO, ORGANIC, ECOLOGIC sau ECO? Care este diferența?

În ultima perioadă, tot mai multe produse poartă pe ele eticheta BIO, ECOLOGIC, ORGANIC sau ECO. Dar care este diferența între aceste noțiuni și care fructe și legume sunt cu adevărat sănătoase și bune pentru noi? Secretele Gospodinei îți răspunde la aceste întrebări!

Trebuie să cunoaștem faptul că, Agenția Europeană pentru Securitatea Alimentară spune că peste 60% dintre legume și 30% dintre fructe conțin pesticide.

BIO, ORGANIC, ECOLOGIC sau ECO?

Între aceste noțiuni nu există nici o diferență, ele fiind utilizate cu același sens în diverse spații/țări. De exemplu, vorbitorii de engleză din SUA și Canada utilizează termenul „organic” – organic milk, organic juice, organic tea. Francezii și germanii folosesc termenul „bio” –  agriculture biologique, iar pentru noi este mai relevantă noțiunea „ecologic” – agricultură ecologică. „Eco” înseamnă același lucru ca și bio, organic sau ecologic.

Toți acești termeni definesc același lucru: produse ecologice, fără utilizarea substanțelor chimice, crescute în armonie cu natura și certificate de un organism autorizat.

Termenul „natural” sau „100% natural” aplicat pe eticheta unor produse nu este decât o strategie de marketing, nu oferă neapărat garanţia unui produs de calitate şi cu siguranţă nu indică un produs ecologic. Legislaţia nu face referiri la etichetarea şi încadrarea produselor după categoria „natural”. Un produs marcat „natural” poate să conţină diverşi aditivi alimentari, coloranţi etc.

Situația în Republica Moldova

Dacă e să vorbim despre produsele ecologice din Republica Moldova, ele au inscripția AGRICULTURA ECOLOGICĂ – REPUBLICA MOLDOVA, fiind însoțită de simbolul unei frunze în spațiu, în nuanțe de verde. În interiorul frunzei este amplasat logotipul ECO, iar pe marginile acesteia scrie AGRICULTURA ECOLOGICĂ – REPUBLICA MOLDOVA.

Alimentele cu cele mai multe pesticide: roșii cherry, salată verde, castraveți, mere, piersici, spanac, căpșuni, pere, struguri. ardei gras, țelină, nectarinele de import, cartofii, ardei iute.

Alimentele cu cele mai puține pesticide: sparanghel, ciuperci, pepene galben, grapefruit, cartof dulce, mazăre congelată, vinete, ceapă, avocado, varză, papaya, ananas, mango, kiwi.

Tu de care produse consumi?

Anna Casian-Musteață

Sursa foto – Unsplash

0