Ce mâncăm de Crăciun? Idei de meniu sănătos

Cu siguranță mulți dintre noi se întreabă ce mâncăm de Crăciun, astfel încât sănătatea noastră să nu aibă de suferit. Ei bine, Cori Grămescu, coach de lifestyle și nutriție, a venit cu câteva recomandări pentru cititorii siteului CSID, sfaturi pe care le-am preluat pentru tine.

Micul dejun

Ca sa reducem riscul de a ne confrunta cu pofta de mâncare exagerată, la micul dejun ar trebui să alegem proteine și legume.

Mușchiuleț afumat, mușchi file sau chiar puțină tobă sau piftie (de preferința de pasăre) împreună cu ardei gras, castraveți murați și câțiva crackers cu secară și fibre ne vor ajuta să începem ziua cu energie, în timp ce ne satisfacem și pofta de produse tradiționale, dar fără a exagera.

Gustarea de dimineață

Este momentul cel mai sigur pentru a ne bucura de dulciurile tradiționale de Crăciun fără prea mari mustrări de conștiință. O felie de cozonac împreună cu un iaurt ar putea reprezenta o gustare sățioasă și plăcută.

Prânzul

Deoarece preparatele tradiționale de sărbători sunt unele grase, la masa de prânz trebuie să se evite pe cât de mult posibil asocierea dintre grăsimi și glucide simple (mămăligă, cartofi, orez, pâine, dulciuri).

Pentru ziua de Crăciun, la prânz putem opta ca aperitiv pentru câteva bucăți de șorici, două felii de lebăr, o felie subțire de tobă, acompaniate de o salată verde și o porție de murături, de exemplu.

În ceea ce privește felul principal, ideal este să consumăm o bucată de friptură de porc sau curcan la cuptor cu salată și legume la cuptor, însă atenție, legumele să fie unele ușoare și prietenoase cu digestia, cum sunt conopida, dovleceii sau ciupercile.

O altă variantă pentru prânzul din ziua de Crăciun care nu ne pune silueta în pericol pot fi 2-3 sarmale lângă care să punem varză călită, fără mămăligă, smântână sau costiță afumată.

Cina

Pentru că prânzul este unul copios, la cină este indicat să alegem preparate lejere, spre exemplu friptură de curcan sau de porc (de pe care încercăm să înlăturăm grăsimea aparentă), acompaniată de salată verde mixtă, salată de varză murată sau salată de crudități.

Sursa – CSID

Sursa foto – Unsplash

0