În ultima lună de toamnă – începutul iernii, în piețele și magazinele din țara noastră își face apariția un fruct delicios – kaki. Numit și fructul lui Zeus sau fructul divin, acest fruct are o culoare portocalie-roșietică, iar pulpa este dulce și moale. Mai multe despre beneficiile consumului de kaki, află din acest articol.
Studiile arată că acest fruct are de două ori mai multe fibre decât merele și este mai bogat în potasiu decât bananele. De asemenea, are un conținut bogat de Vitamina C, vitamina A și complexul de vitamine B.
Beneficiile fructului kaki
Acest fruct are numeroase beneficii pentru sănătate, cum ar fi:
Calmează durerile stomacale
Pectina, prezentă în componența fructului, ajută la calmarea durerilor de stomac și inlfuențează în mod activ asupra microflorei.
Stimulează imunitatea organismului
Acest fruct este o sursă excelentă de antioxidanți. Astfel, pentru a întări imunitatea organismului este indicat să se consume zilnic kaki. Mai mult chiar, pentru a beneficia de toate proprietățile, acesta se consumă cu tot cu coajă.
Reglează colesterolul
Datorită conținutului ridicat de fibre, fructul scade nivelul de grăsime din sânge, astfel reglând colesterolul sanguin.
Este un energizant natural
Fiind un fruct bogat în antioxidanți, kaki ajută la reducerea stresului, a oboselii și a stărilor de anxietate.
Combate răceala
Acest fruct, bogat în vitamina A și C, este perfect de a fi consumat în cazul răcelii și a gripei.
Ajută la combaterea anemiei
Kaki are un conținut ridicat de fier și alte microelemente, ceea ce-l fac eideal în combaterea anemiei.
Fructul kaki poate fi consumat ca atare, câte 1-2 fructe pe zi, în salate și preparate dulci sau sub formă de gem. De asemenea, acesta este delicios și în stare uscată.
De reținut: dacă ai diabet zaharat sau obstrucție intestinală, este contraindicat să consumi acest fruct.
Ție îți place kaki? Cât de des îl consumi?
Anna Casian-Mustață
Sursa foto – Pixabay