Petele de pe haine: Câteva metode simple pentru a le scoate

Petele dau mari bătăi de cap oricui. Dar trebuie să știi că poți scăpa de ele foarte ușor, dacă încerci să le îndepărtezi imediat. Secretele Gospodinei îți propune câteva metode simple pentru a scoate petele de pe haine, cu ajutorul unor produse pe care le ai în casă.

  1. Pentru a îndepărta petele în condiții casnice, ar fi bine să ai întotdeauna la îndemână: amoniac, spirt denaturat, apă oxigenată, glicerină, bicarbonat de sodiu, praf de dinți, acid citric, acid acetic, etc.
  2. Bucata de țesătură pătată se va întinde pe un pahar sau cană (în dependență de mărimea petei), în soluția utilizată se va înmuia un tampon de vată și se va aplica pe pată, cu precauție. Locul pătat se va spăla apoi cu apă călduță.

Cum scoți petele de grăsime

Petele de grăsime de pe haine sau de pe alte țesături, nu se vor mări, dacă marginile lor se vor acoperi cu vată udă, făină de cartofi sau lut alb, dupa care se va îndepărta pata.   
 

Cum scoți petele de fructe

Petele de fructe și sucuri de fructe se vor scoate cu soluție de glicerină și rachiu (în proporții egale). De asemenea, poți îndepărta pata ținând țesătura deasupra unui vas cu apă clocotită și prelucrând pata cu oțet.
 

Cum scoți petele de vin

Pentru a îndepărta petele de vin, trebuie să întinzi țesătura cu locul pătat deasupra unui vas, turnând peste pată apă fierbinte, până când pata dispare. De asemenea, peste pata de vin roșu toarnă vin alb și aceasta va dispărea.
 

Cum scoți petele de pe haine de iarbă

Petele proaspete lăsate de iarbă se vor îndepărta cu rachiu sau cu spirt denaturat. De asemenea, se pot neutraliza și cu ajutorul unei soluții de sare (1 linguriță la ½ pahar de apă caldă). Dupa scoaterea petelor, țesătura se va clăti cu apă caldă.
 
Anna Casian-Musteață
Sursa foto – AICI
0