Sănătatea ochilor: exerciții pentru cei care lucrează la calculator

Sănătatea ochilorSănătatea ochilor este extrem de importantă. Odată cu dezvoltarea tehnologiilor, statul la calculator a devenit o necesitate, întrucât mulți dintre noi avem un job care implică inclusiv și lucrul la computer. Nimic nu e prea mult dacă e cu măsură, spun specialiștii, deoarece, în cazul în care obișnuim să petrecem prea mult timp în fața unui calculator, ne punem sănătatea în pericol, inclusiv sănătatea ochilor. Pentru că ne pasă de sănătatea cititorilor noștri, Secretele Gospodinei a selectat un set de exerciții pentru cei care lucrează la calculator.

Exerciţiul 1
• Îndreptarea ţinutei – şezând pe scaun, picioarele se sprijină de podea, mâinile – în şolduri.
• Ducem mâinile la ceafă, cu degetele încleştate, trunchiul se aruncă înapoi, capul – la fel, toţi muşchii se încordează la maxim. Se efectuează inspiraţie adâncă.
• Aplecare uşoară a trunchiului înainte – expiraţie. Exerciţiul se repetă de 4-5 ori în timp moderat.

Exerciţiul 2
• Şezând pe scaun, îmbrăţişăm umerii cu mâinile, picioarele drepte se sprijină pe podea – inspiraţie.
• Cu mâinile ţinute la tâmple, aplecăm capul în jos, piciorul drept, apoi stâng, îndoit la genunchi, este dus spre cap, încordând muşchii abdomenului – expiraţie. Exerciţiul se repetă de 3-4 ori în timp moderat.

Exerciţiul 3
• Aplecarea corpului cu rotaţii. Poziţie initială – mâinile pe umeri, picioarele îndoite la genunchi se sprijină pe podea.
• Aplecarea corpului înainte, cu cotul stâng atingem genunchiul drept – expiraţie.
• Revenire la poziţie inițială – expiraţie. Exerciţiul se repetă de 4-5 ori în ritm lent, atringând cu cotul genunchiul stâng şi drept.

Sănătatea ochilor: Exerciţii pentru ochi

Poziţia iniţială – aşezare comodă, coloana vertebrală dreaptă, ochii deschişi, privirea îndreptată înainte. Exerciţiile se îndeplinesc uşor, fără efort.
Exerciţiul 1.Privirea se îndreaptă la stânga – la dreapta, la drepta – înainte, în sus-înainte, în jos-înainte, fără reţineri în poziţiile îndreptate. Se repetă de 8-10 ori.
Exerciţiul 2.Privirea se îndreaptă pe diagonală: la stânga – în jos – înainte, la dreapta – în jos – înainte, la stânga – în sus – înainte şi treptat, creşte durata de timp în poziţia îndreptată, respiraţia liberă. Se repetă de 8-10 ori.
Exerciţiul 3. Mişcări circulare ale ochilor – până la 10 cercuri în stânga şi în dreapta. La început rapid, treptat se trece la un ritm mai lent.

Anna Casian-Musteață

Sursa foto – Unsplash

0