Tipuri de ulei pentru gătit

Majoritatea gospodinelor din țara noastră sunt obișnuite să folosească la prepararea bucatelor uleiul de floarea soarelui sau pe cel de măsline. Dar există mai multe tipuri de ulei care pot fi utilizate la gătit. Iată care sunt acestea!

Uleiul de rapiță
Uleiul de rapiță este unul dintre cele mai sănătoase uleiuri pentru gătit. Acest lucru se datorează conținutului scăzut de grăsimi saturate prezente în acest tip de ulei. Acest ulei este recomandat și pentru prăjit, dar numai pentru temperaturi de maxim 220 grade Celsius. În mod contrar, sunt distruși nutrienții din componența sa.

Uleiul de porumb
Este utilizat pentru coacere, dar și pentr prăjire, dacă este folosit la temperaturi medii. Are un conținut scăzut de grăsimi monosaturate și saturate.

Uleiul de cocos
Acesta are proprietatea de a împiedica acțiunea nocivă a radicalilor liberi asupra organismului. Este recomandat pentru gătit, ajutând la scăderea nivelului colesterolului rău.

Uleiul de arahide
Acest tip de ulei poate fi utilizat la prăjirea alimentelor la temperaturi ridicate, fiind folosit și la prepararea sosurilor pentru salate. Este bogat în grasimi mononesaturate. 

Ulei de palmier
Acest tip d eulei se aseamănă foarte mult cu uleiul d emăsline, având un conținut bogat de grăsimi saturate și monosaturate. Spre deosebire de cel de măsline, uleiul de palmier are o rezistență naturală la oxidare, fiind mult mai sigur pentru prăjit.

Tu ce tipuri de ulei utilizezi la gătit?

Anna Casian-Musteață
0