Trucuri utile: păstrăm fructele și legumele timp îndelungat

Studiile arată că aproximativ o treime dintre alimentele produse anual sunt aruncate la gunoi, printre acestea fiind în special fructele și legumele. Deseori le cumpărăm de la piață sau din supermarket, consumăm foarte puțin din ele, iar ceea ce ne rămâne, aruncăm la gunoi. Trebuie să știi că acestea pot fi păstrate mult timp proaspete. Secretele Gospodinei îți propune câteva trucuri care te vor ajuta să nu mai arunci fructele și legumele.

 
Păstrăm fructele de pădure
Dupa ce sunt culese, fructele de pădure trebuie consumate imediat, căci altfel se strică. Pentru a preveni acest lucru, ai putea să le călești cu apă amestecată cu oțet de mere. Iar dacă nu le mănânci imediat, depozitează-le într-un vas cu închidere etanșă și pune-le la frigider. De asemenea, le poți pune în congelator, pentru a le folosi ulterior la prepararea checurilor.
 
Păstrăm ceapa și usturoiul
Pentru ca ceapa și usturoiul să își păstreze mirosul și să nu se strice, o poți depozita în pungi de hârtie, în care să faci câteva găuri pentru a pătrunde aerul.
 
Păstrăm jumătățile de avocado
Dacă ești amatoare de avocado, cu siguranță îl consumi foarte des. Deseori se întâmplă să mănânci o jumătate, iar cealaltă jumătate, care devine imediat maronie, să o arunci la gunoi. Pentru a nu se întâmpla acest lucru, depozitează jumătatea de avocado neconsumată într-un vas, împreună cu o bucată mare de ceapă.
 
Păstrăm țelina
În general, țelina se păstrează în frigider. Pentru a o menține în stare perfectă, ar fi bine să îi înfășori tulpinile cu o folie de aluminiu. Astfel, aceasta se va păstra proaspătă timp de mai multe săptămâni. 
 
Păstrăm bananele
Cunoști faptul că bananele nu rezistă mult timp și se înnegresc. Pentru a le păstra proaspete mai mult timp, înfășoară codițele acestora cu o folie de plastic. Trebuie să știi că bananele nu se păstrează la frigider.
 
Păstrăm verdețurile
Dacă nu folosești întregul mănunchi de pătrunjel, mărar sau alte ierburi aromatice, le poți conserva. Toacă-le mărunt, apoi pune-le în tava pentru cuburi de gheață. Toarnă peste ele ulei de măsline, apoi introdu tava în congelator. Astfel, acestea sunt valabile timp de șase luni. Poți folosi ierburile la prepararea diverselor supe și sosuri.
 
Tu ce alte trucuri pentru a păstra legumele și fructele proaspete cunoști?
 
Anna Casian-Musteață
0