Ce trebuie să știi despre tocătorul de lemn din bucătărie

Orice gospodină are în bucătărie un tocător de lemn. Dacă tu însă nu ai un astfel de tocător, dar îți dorești să achiziționezi unul, ar fi bine să ții cont de unele detalii. Secretele Gospodinei îți spune tot ce trebuie să știi despre tocătorul de lemn!

Ce fel de tocătoare să alegi

  • Trebuie să știi că cel mai indicat pentru a fi folosit în bucătărie este tocătorul de lemn. Acesta nu tocește cuțitele și nu permite dezvoltarea bacteriilor, ceea ce reprezină avantaje majore față de tocătoarele de plastic sau de sticlă. Cele mai bune tocătoare de lemn sunt cele care au o grosime de circa 5 cm și sunt suficient de mari. De asemenea, pentru a confecționa un tocător, cel mai bun lemn este considerat lemnul de fag.
  • Tocătorul se consideră unul dintre cele mai murdare obiecte din bucătărie, alături de bureții de spălat vesela și de prosoape.
  • Este indicat să ai în bucătărie două tocătoare, unul pentru carne și altul pentru fructe și legume.
  • Ar fi bine ca măcar odată pe lună să faci o curățire ”generală” a tocătorului, pentru că pe acesta se depozitează numeroase bacterii, chiar dacă îl speli bine dupa fiecare utilizare. Astfel, poți folosi zeamă de lămâie, care este un dezinfectant natural, cât și sare și bicarbonat de sodiu, care vor curăța suprafața tocătorului de lemn, dar vor înlătura și bacteriile

Cum cureți tocătorul de lemn

  • Atunci când nu mai folosești tocătorul, primul lucru pe care trebuie să-l faci este să îl speli cu apă curată, dupa care să-l lași la uscat, într-un loc aerisit.
  • Dupa o perioadă de folosire, tocătorul de lemn capătă o culoare inestetică și se pătează. Dar nu-ți fă griji, acesta poate reveni la culoarea inițială dacă îl vei freca cu o cârpă umedă, înmuiată în sare sau bicarbonat de sodiu.
  • De asemenea, de-a lungul timpului, tocătorul capătă anumite mirosuri. Pentru a le îndepărta, pulverizează pe suprafața acestuia un pic de oțet alb, lasă să acționeze timp de 30 de minute, dupa care spală cu apă rece. 
Dar tu ce alte secrete despre tocătoare cunoști?

Anna Casian-Musteață