Ghiozdanul potrivit pentru copilul tău. Iată cum să-l alegi!

Ghiozdanul potrivit este acela care întrunește câteva caracteristici. Sfârșitul lunii august dă mari bătăi de cap părinților. Este perioada în care pregătirile pentru începutul unui nou an școlar sunt în toi. Părinții vor să aleagă tot ce e mai bun pentru copiii lor, de la rechizite, până la haine. Secretele Gospodinei îți spune cum să alegi corect ghiozdanul potrivit pentru copilul tău. Urmează sfaturile de mai jos și cumpără-i școlarului un ghiozdan nu doar frumos, dar și foarte comod.

Atunci când mergeți la cumpărături, trebuie să ții cont și de părerea și preferințele celui mic, chiar dacă nu întotdeauna aveți aceleași criterii de selectare.

Fii atentă la greutatea ghiozdanului

Unul dintre criteriile principale de care trebuie să ții cont atunci când alegi un ghiozdan este greutatea acestuia. „Conform recomandărilor sanitaro-igienice un ghiozdan trebuie să cântărească până la 1 kg, iar sarcina totală (cu încărcătură) nu trebuie să depășească cca 10% din greutatea copilului. Astfel, pentru un copil de clasele I-III aceste valori nu trebuie să depășească 2-3,5 kg, iar pentru copiii din clasele V-VII în medie 5 kg”, a declarat Andrei Olaru, doctorand, catedra Ortopedie și Traumatologie, USMF „Nicolae Testemițanu”, pentru e-sanatate.md.

Atrage atenția la dimensiunile ghiozdanului

Dimensiunile ghiozdanului trebuie să corespundă limitelor anatomice ale trunchiului (segmentele toracic și lombar al coloanei vertebrale), adică între nivelul umerilor și nivelul taliei.

Fii atentă la materialul din care este confecționat

Un alt aspect la care trebuie să atragi atenția este materialul din care este confecționat ghiozdanul. Acesta trebuie să fie ușor, impermeabil, rezistent la temperaturi extreme. Cel mai bun material pentru ghiozdan este vinil-ul și naylon-ul.

Ghiozdanul potrivit trebuie să aibă mânere rezistente

„Mânerele ghiozdanului trebuie să fie rezistente la încărcături. Curelușele trebuie să fie confecționate din material elastic, să aibă o lățime de cel puțin 4 cm și să permită reglarea lungimii acestora după înălțimea copilului. Părinții trebuie să întrebe copiii dacă nu le amorțesc mâinile atunci când se întorc de la școală, pentru a exclude compresia arterelor subclavii și a nervilor plexului brahial de către curelușe”, susține Andrei Olaru.

Perete auxiliar ortopedic

Andrei Olaru mai spune că „o importanță deosebită pentru menținerea unei ținute corecte o are peretele auxiliar al ghiozdanului. Acesta poate fi ortopedic, adică repetă curburile fiziologice ale coloanei vertebrale, ceea ce micșorează solicitările mecanice axiale prin echilibrarea acestora pe scheletul trunchiului. Peretele auxiliar trebuie să fie confecționat din materiale plastice, care nu vor permite deformarea ghiozdanului. Unele ghiozdane ortopedice pot avea în peretele auxiliar 2 plăcuțe din aluminiu sau alt material plastic poziționate de-a lungul coloanei vertebrale. La exterior trebuie să fie căptușit cu material poros sau reticular, care nu va permite transpirarea copilului”.

Anna Casian-Musteață

Sursa declarațiilor – e-sanatate

Sursa foto – Unsplash

0