Excesele culinare de sărbători pot crea probleme grave de sănătate

În luna decembrie, deseori alimentația este marcată de excese culinare. Astfel, de la o alimentație monotonă pe care mulți o au înainte de Crăciun, în special cei care țin post, se ajunge la excese de sărbători, care cauzează dezechilibre la nivelul intestinului ce perturbă microbiomul intestinal.

Porcul ia locul postului. Ce impact au mâncărurile grele asupra stomacului

Românii au o alimentație diferită în luna decembrie: încep prin a ține post și nu au o alimentație diversificată, ci mănâncă cu preponderență produse de panificație, alimente bogate în grăsimi nesănătoase și zahăr, ca apoi să consume în câteva zile numeroase produse din carne și alimente foarte grase. Ceea ce poate conduce la un dezechilibrul la nivelul florei intestinale.

Acesta se produce atunci când bacteriile considerate posibil patogene proliferează, iar bacteriile prezente în mod normal în intestin și care au efecte benefice nu își mai pot îndeplini rolul. Astfel se poate favoriza sau agrava simptome precum balonări, constipație sau tulburări de tranzit intestinal, ori afecțiuni mai grave precum sindromul metabolic sau anxietate ori depresie.

Dacă ne dorim să ne menținem sănătatea și echilibrul florei intestinale, trebuie să mâncăm alimente care ne hrănesc bacteriile intestinale, ceea ce noi numim alimente prebiotice.

Citește continuarea pe CSID

Sursa foto – Unsplash

0